Priča o „Legendi o Miljenku i Dobrili”

Priča o  „Legendi o Miljenku i Dobrili”
Autor:
Maja Alfirević
Ilustrator:
Tin Listeš
Format: 15x21
Broj stranica: 16
ISBN, Izdavač: vlastita naklada, 978-953-58918-1-9
Uvez: meki, klamano
Cijena:
39,00 kn
Internet cijena:
35,00 kn
Vaša ušteda:
4,00 kn

Najpoznatija kaštelanska legenda, ona o nesretno zaljubljenom paru iz 16. stoljeća, do sada je ispričana na mnogo načina. U ovoj se slikovnici pojavljuje kao rimovani igrokaz namijenjen djeci u Hrvatskoj, a – s obzirom da je tiskano i izdanje na engleskom jeziku – i šire.

 „PRIČA O LEGENDI O MILJENKU I DOBRILI” govori o ljubavi „jedne divojke i jednoga mladića iz malenog gradića, Kaštel Lukšića”, i o preprekama koje su im stajale na putu, ali i o vjeri u snagu iskrene ljubavi. Tijekom cijele priče u događaje nas uvode dvojica pripovjedača, naši suvremenici, služeći se štokavsko-ikavskim dijalektom koji danas prevladava u Kaštelima, dok su rečenice koje izgovaraju Miljenko i Dobrila isključivo na kaštelanskoj čakavici, kako se i govorilo u njihovo vrijeme. 

Slikovnica je ispunjena živopisnim ilustracijama likova i s pričom povezanih građevina u trodimenzionalnom obliku (dvorci Vitturi i Rušinić, crkva svetog Ivana na Rušincu), dijelova grada Kaštela, kao i ostalih prepoznatljivih mediteranskih obilježja.

                           Prof. Mate Šimundić