Čudnovata pjesma gospodina Stihovića - NOVO

Čudnovata pjesma gospodina Stihovića - NOVO

Čudnovata pjesma gospodina Stihovića veseli je igrokaz u stihu, namijenjen prije svega djeci, ali koji će rado čitati i odrasli. Tekst je zahvaljujući svojemu obliku, tonu, primjerenoj dužini prikladan i za postavljanje na scenu, osobito (ali nipošto samo) na školskim priredbama.

Radnja je naoko jednostavna: pjesnik mučen stvaralačkom krizom gubi papirić s dva stiha, koji zatim kreće na putovanje, prelazeći iz ruke u ruku, da bi se na kraju, već gotovo zaboravljen, vratio pjesniku. Uvedeni glasom pripovjedača, pred nama se pojavljuju različiti likovi – neki su od njih odrasli, neki su djeca – svaki sa svojom mukom i sa svojim glasom, različitim od drugih. Listić sa stihovima kao čarolijom pomaže svima i mijenja im živote, a da oni nisu ni svjesni što je promjenu uzrokovalo – stihove su pročitali, začudili se i zaboravili.
 
Poteškoće koje stihovi na svojem neobičnom putu rješavaju najrazličitije su prirode – za nekoga je to bolesna krava, za nekoga dječji prkos, za nekoga zaslijepljenost novcem, za nekoga kreativna blokada. Sve su te situacije životne; čitatelji, mali i veliki jednako, mogu ih prepoznati kao bliske ili čak svoje, identificirati se s njima. 
 
Ova vesela igra pamtljivim i privlačnim stihovima na nenametljiv način potiče na razmišljanje o životu, vrijednostima, moralu, a prije svega vraća vjeru u moć pisane riječi. 
 
dr. Ivana Olujić
Napisano 18.04.2016

Ostale novosti: