Kako ćete potaknuti samopouzdanje svojeg djeteta

Kako ćete potaknuti samopouzdanje svojeg djeteta

iz knjige Uspješan roditelj, uspješno dijete autorice Jelena Janičić-Holcer

 

 

Kad se osjećate zadovoljni sobom, vjerujete u svoje vrijednosti, kad volite sebe i prihvaćate se takvim kakvi jeste, kad znate da postoji mjesto kojemu pripadate, kad ste sigurni u svoju budućnost te vjerujete da možete isprobati nove stvari i u njima uspjeti… to je bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti. To je samopouzdanje pravo bogatstvo, koje nosite zauvijek sa sobom.

Samopouzdano dijete je otvoreno, radoznalo, optimistično, sigurno u sebe, spremno na suradnju... Lako sklapa poznanstva, uklapa se u društvo vršnjaka, ne boji se pokazati svoje slabosti, odrasta s optimizmom i sigurnošću u sebe i svoju okolinu. Upravo takvo dijete želja je i odgojni cilj mnogih roditelja. 

 

Kako ćete potaknuti samopouzdanje svojeg djeteta?

Pohvalite ga kad god to zasluži. Ne moraju postojati veliki, važni i opipljivi djetetovi rezultati. Pohvalite njegov trud i napor, vrijeme koje ulaže da bi nešto dobro učinilo. 

Dajte mu glavnu riječ što je više moguće. Djeca obožavaju da im se povjeravaju sitni zadaci jer tako imaju osjećaj da u njih vjerujete. Trude se pokazati vam kako su odrasla poput vas i da se na njih možete osloniti.

Kad se roditelji loše odnose prema pogreškama svoje djece, ona:

- skrivaju pogreške i izbjegavaju istinu

- postupno gube želju za komunikacijom s roditeljima

- ne postavljaju si visoka mjerila i ne preuzimaju rizike

- opravdavaju svoje pogreške ili prebacuju krivnju na druge

- nemaju dovoljno samopouzdanja

- stječu dojam da ih uopće ne razumijete.

Djetetu je važno pokazati da je normalno griješiti. 

 

Zdrava reakcija na pogreške

Samopouzdane osobe imaju zdrav odnos prema vlastitim pogreškama. One su sigurne u sebe i razmišljaju o onome što su postigle, a ne samo o onome što nisu. 

Razvijanje zdrave reakcije na vlastite pogreške prvi je korak prema samopouzdanju vašeg djeteta. Ta reakcija podrazumijeva da dijete ne podlegne vašoj kritici ili omalovažavanju ako pogriješi, već da se zna obraniti. Takvo reagiranje postiže se pravilnim odnosom i dobrom komunikacijom vas i djeteta.

 

Ako sam učinio nešto loše,
to ne znači da sam ja loš, zato što:

nisam znao bolje

učinio sam mnogo drugih dobrih stvari

trudio sam se

nisam imao namjeru učiniti lošu stvar

učim i uskoro ću biti bolji

nitko ne pobjeđuje uvijek

imao sam loš dan…

 

 

Samopouzdanje, baš kao i zdrava reakcija na pogreške, lakše se razvija u djece koja ne moraju potiskivati svoje osjećaje. Samo ako se osjećaji ne potiskuju već su dobrodošli, dijete se može razviti u samopouzdanu osobu.

Napisano 02.02.2012

Ostale novosti: