Matilda i vještičji mačak NOVO

Matilda i vještičji mačak NOVO

U jednoj neobičnoj crvenoj kući živi djevojčica Matilda.
Matilda voli čokoladu, majice s džepovima i knjige, a ne voli žvakaće gume, lutke i matematiku. Nakon škole, Matilda često ode u knjižnicu jer tamo radi njezina mama. Provodi puno vremena s bakom a tati, koji radi daleko i dugo ga nema, piše o svemu što se događa u njihovoj kući i oko nje. Kad jednog dana neobično ponašanje njezinog crnog mačka Puka pokrene raspravu o vješticama, Matilda će se baciti u potragu za knjigama i informacijama. No jednostavan odlazak u knjižnicu pretvorit će se u uzbudljivu i možda čarobnu pustolovinu. Hoće li Matilda pronaći odgovore na svoja pitanja i otkriti tajnu koja se skriva baš u njezinoj kući? Što će se sve pronaći zapisano na stranicama njezinog prugastog dnevnika.

Pridružite se Matildi i Puku u njihovoj čarobnoj potrazi!

 

Roman Ivanke Ferenčić Martinčić „Matilda i vještičji mačak“ odulja je priča u jeda­naest poglavlja u kojoj je glavni lik životno i neusiljeno prikazan. Riječ je o vrlo maštovitoj djevojčici bogatog unutrašnjeg života, u bliskom doticaju s knjigama. Postupno i vješto dočaravajući kućnu atmosferu u kojoj Matilda živi, ostavljajući mladom čitatelju dovoljno prostora za zamišljanje i uživljavanje, autorica nas upoznaje s obitelji u kojoj otac radi daleko i željno ga se očekuje. Ovo potonje važno je za jednu dimenziju ove priče, jer se nenametljivo progovara o pisanju dnevnika (to je dogovor između Matilde i tate, kako bi lakše prebrodili odvojenost), nonšalantno se šeta kroz knjižnicu (mamino radno mjesto), upućuje na neka specifična knjižna izdanja poput enciklopedija i priručnika, a sve to bez dociranja. Knjige, pisanje i čitanje u ovoj su priči na vrlo visokom mjestu na ljestvici vrijednosti.

Nadalje, tema Matildinog istraživanja vrlo je aktualna danas među mladima. Prati se Matildina želja da sazna što više o nekim tajnovitim stvarima, primjerice o vještičjem rodu i vješticama. Potraga za podacima o vješticama zaogrnjuje priču tajanstvenom atmosferom. 

Posebnu vrijednost priče vidim u sinergiji teksta i ilustracija. Svaka od ilustracija Martine Frančić malo je umjetničko djelo nacrtano tušem, s mnoštvom detalja koji vizualno dočaravaju topli i jednostavni ton ove proze, kao i bogati unutrašnji svijet glavnoga lika.

iz recenzije dr. sc. Diana Zalar

Napisano 16.10.2012

Ostale novosti: