O Plašljivoj vjeverici

O Plašljivoj vjeverici

Plašljiva vjeverica toliko se jako boji svijeta izvan svoga hrasta da zahtijeva od čitatelja pranje ruku antibakterijskim sapunom prije bilo kakvog doticaja sa svojom pričom!
Mnogi će se nasmijati toj vjeveričinoj prijetnji, ali ona je jako ozbiljna jer je njezin svijet ograničen raznovrsnim strahovima. Kao i dječji, slažete se?!

Autorica recenzije: prof. Majda Tometić

www.dvijemame.com

Što je neobično i tako strašljivo u Plašljivoj vjeverici Melanie Watt?

Spisateljica želi malene naučiti da trebaju istraživati, gledati svijet širom otvorenih očiju i zaboraviti na neke strahove koji samo sprječavaju bezbrižno upoznavanje mnoštva zanimljivosti iz svačijega okruženja. Plašljiva vjeverica, vrlo simpatična zvjerka oboružana smiješnim, ali realnim strahovima, zapravo je metafora djece kojoj smo skloni svašta braniti. Govorimo im:

1. pazi, tamo je opasno;
2. brzo operi ruke, sad su pune baktrija;
3. omotaj se šalom, virusti vrebaju;
4. pazi na komarce, maži se kremom;
5. ne diraj biljke, možda ima krpelja, a možda su otrovne;
6. razgovaraj samo s poznatima!,
i, iako su te zabrane često osnovane, zaboravljamo da djecu ograničujemo i zbunjujemo i radimo od njih plašljivce koji se ponekad boje zakoraknuti. Zato je spisateljica izabrala vjevericu koja zazire od nepoznate okoline. Vjeverica asocira na brzu, okretnu, zgodnu životinjicu, na okretno dijete. Boji se tarantula, njih možemo «prevesti» u kukce, komarce, krpelje (nema im kraja); otrovnog bršljana - brrr, koprive, trnje, alergijske reakcije; zelenih Marsovaca – to su oni koje ne poznajemo (ali, njih se i dalje klonite!); pčela ubojica, nisu je naučili da su pčele radišne i bezopasne; bakterija; morskih pasa, dakle, svakojakih pasa i inih čudovišta. I , jer se svega toga boji, dane provodi u svojemu hrastu i razmišlja o dobrim i lošim stranama zbog kojih bi trebalo napustiti hrast. U nepoznatoj okolini ima puno hrane, može se vidjeti nešto novo i zanimljivo, može se izbjeći dosada, može se promijeniti dnevni i tjedni raspored ... ali, Plašljiva je vjeverica plašljiva! Pametna je, ali i plašljiva. Ima ona i pribor za slučaj opasnosti u kojemu drži korisne perdmete (padobran, sprej protiv kukaca, kacigu, flaster, sredstvo protiv svrbeži ...) i uvijek ga drži u ruci. Ali, jednoga dana, cijeli kovčežić joj ispadne! U nepoznatu okolinu, podno hrasta! I Plašljiva se vjeverica nađe na mukama. Što će napraviti? Opet ima dva izbora, može paničariti, a može i pročitati Plan za slučaj nužde. Da, ima ona i plan! Za svaki slučaj. Plašljiva vjeverica će na kraju priče naučiti da je dobro ponekad se maknuti iz sigurnosti svoga doma, jer se svašta lijepo i dobro može naučiti i vidjeti u malo udaljenijem svijetu i ne vrebaju opasnosti baš na svakom koraku, ako si dovoljno pažljiv i pripremljen. Plašljiva vjeverica naučit će djecu da treba biti hrabar u razumnim granicama.

Slikovnica Plašljiva vjeverica obogaćena je izvrsnim crtežima i raznoraznim duhovitim planovima koje piše Plašljiva vjeverica. Jasne boje, smiješni crteži i duhoviti doživljaji, nasmijat će djecu i prenijeti im jasnu poruku. A mame i tate će poučiti da ponekad malo otpuste uzice i puste svoju djecu da budu mudri istraživači.

Napisano 04.12.2010

Ostale novosti: