Tata priprema romantičnu večeru za dvoje

Tata priprema romantičnu večeru za dvoje

Piše: Helena Kralj, autorica knjige Tatina kuharica

Hrana je potreba blisko povezana s emocijama. Sva veselja i proslave, rođenja i vjenčanja, dobro obavljene poslove i putovanja, trudimo se začiniti hranom. Hrana ne grije samo naš želudac. Ona utopljuje i naša srca.

U vezi, Mama i Tata žele biti i partneri koji nisu samo roditelji, već tu svoju vezu žele njegovati i naći vremena jedno za drugo. Svaka će Mama biti oduševljena kad je Tata odluči iznenaditi ugodnom večerom i olakšati joj težak dan, iznenaditi je za rođendan ili čak skuhati blagdanski ručak. Uz pospremljen stan i oprano posuđe, nekoliko mirisnih svijeća, isključene telefone i ugodnu glazbu, Tata će lako stvoriti romantičnu atmosferu za opuštanje. A kad se tome doda i odlična večera, užitak je za oboje potpun.

 

Jelovnik s mesom

Predjelo: salata Capri – mozzarella s rajčicom i svježim listovima bosiljka
Glavno jelo: teleći odrezak s pršutom i kaduljom
Desert: tiramisu


Salata Capri 
Vrlo popularna ljetna salata koja se iz Italije proširila cijelim svijetom. Poslužuje se kao predjelo ili lagani ručak.


Potrebno je (po osobi):
1 kugla mozzarelle
1 srednje velika ili velika rajčica
nekoliko listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni papar
Po želji:
nekoliko kapi balzamičnog octa


Priprema
1. Rajčicu narezati na kolutove, poslagati na tanjur i posoliti da rajčice puste kiselinu.
2. Mozzarellu narezati na kolutove i poslagati po rajčici, lagano posoliti te posuti sitno narezanim bosiljkom. Tko voli, može listove grubo potrgati prstima na nekoliko dijelova. Preliti maslinovim uljem i poslužiti.
3. Zrele rajčice puštaju dovoljno vlastite kiseline, pa salatu nije potrebno dodatno kiseliti. Ako volite kiseliji okus, pomiješajte nekoliko kapi (oko 1 žličice) balzamičnog octa s uljem i prelijte preko salate.

 

Teleći odrezak s pršutom i kaduljom
Saltimbocca alla romana (prijevod s rimskog dijalekta glasio bi: “skoči u usta”) jedno je od mesnih jela koje doista često pripremamo. Teleće odreske u našoj obitelji uvijek priprema Tata, i to uvijek na ovaj način. Vrijeme pripreme je oko 5 minuta, a na samo pečenje otpada još oko 5. Za Tate je ovo i savršeno jelo za pripremu u poluvremenu nogometne utakmice.

Potrebno je:
8 tankih telećih odrezaka,
400-500 g mesa
8 svježih listova kadulje (žalfije), mogu i sušeni
8 tankih kriški pršuta (ili sličnog sušenog mesa), približno 100 g,
razrezati napola
2-3 žlice maslaca
pola čaše suhog bijelog vina
sol, svježe mljeveni papar


Priprema
1. Meso izrezati vrlo tanko, tako da se dobije 8 odrezaka, i lagano ih izlupati glatkom stranom čekića za meso. Paziti da se meso ne raspadne.
2. Odreske s obje strane posoliti i popapriti. Pršut je obično prilično slan pa nije potrebno soliti jednu stranu mesa, onu na koju se stavlja pršut. Donja strana odreska, ona bez pršuta, može se uvaljati u malo brašna, iako to i nije potrebno.
3. U sredinu svakog odreska staviti list kadulje. Preko kadulje staviti pršut i dobro ga pričvrstiti čačkalicom.
4. U velikoj tavi rastopiti maslac, dodati odreske i na jakoj vatri ispeći stranu na kojoj je pršut. Poškropiti vinom, okrenuti i oko 5 minuta peći s druge strane. Meso ne smije postati pretvrdo.
5. Kad je druga strana skoro gotova, poprskati ostatkom vina i ostaviti da se meso u vinu lagano prokuha.
6. Meso izvaditi i posložiti na zagrijani tanjur. U tavu dodati još malo maslaca i vode te kratko prokuhati. Dobivenim umakom preliti meso. Poslužiti uz zelenu salatu, pire od krumpira ili rižoto.


Tiramisu
Tiramisu ili u venecijanskom dijalektu “povuci me gore” (zbog efekta alkohola i kave), jedan je od najomiljenijih Tatinih recepata za desert, iako ga za djecu priprema donekle drukčije. Tiramisu je najbolji kad odstoji jedan dan, pa ga Tata priprema večer prije.
Potrebno je (za 6-8 porcija):
5 svježih organski uzgojenih jaja
500 g mascarpone sira
paketić piškota (oko 300 grama ili po potrebi)
150 g sitnijeg šećera
2-3 dl jake kave
3 cl amareta,
marsale ili ruma
Posebno: 2 žlice šećera
i 2 žlice slatkog vrhnja
Nekoliko žlica kakao praha,
bez šećera ili dodataka
Staklena posuda četvrtasta ili okrugla oblika ili više manjih zdjelica

Ako pripremate za djecu, koristite kavu bez kofeina, a umjesto alkohola koristite samo aromu i tekućinu eventualno nadoknadite s još kave.

Priprema
1. Skuhati 2-3 dcl jake kave, ohladiti i zatim dodati alkohol.
2. Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pomiješati s 2 žlice šećera i 2 žlice slatkog vrhnja te uz stalno miješanje kuhati na pari. Ako ste potpuno sigurni da su jaja svježa i kvalitetna, taj postupak možete izbjeći. Žumanjke malo ohladiti.
3. Bjelanjcima dodati 150 g šećera i dulje miješati u kuhinjskom stroju ili mikserom, sve dok se ne napravi čvrsti snijeg.
4. Za to vrijeme ohlađene žumanjke pomiješati s mascarpone sirom. Miješati dok smjesa ne postane glatka i bez grudica. Snijeg od bjelanjaka polako umiješati u ovu smjesu.
5. Na dno posude poslagati piškote. Po želji, piškotama možete obložiti i stijenke, radi ljepšeg izgleda. Za to će biti potrebno više od 300 g piškota. Žlicom polijevati kavu (s alkoholom) preko piškota.
6. Na sloj piškota namazati dio kreme te ponovno staviti sloj piškota, namočiti kavom i ponovno namazati kremom. Broj slojeva ovisi o veličini posude, a postupak se ponavlja sve dok se ne potroši sva krema. Krema uvijek dolazi na vrh. Poravnati.
7. Kakao staviti u cjediljku i dobro posuti cijeli kolač. Staviti u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.


 

Napisano 01.02.2012

Ispiši Ispis dokumenata

Ostale novosti: